Een bloemenwinkel en een platenzaak, een Turkse kapper en een Somalische barbier, een Chinese massagesalon en een fietsenzaak, een apotheek en een Afroshop.

De Voorstreek is een opwindend universum. Hier, op de flanken van de stad, is niets wat het lijkt, achter iedere winkeldeur schuilen verhalen. Voor het project Wereldburgers van de Voorstreek gingen verslaggevers van de Leeuwarder Courant op pad om een aantal van die verhalen op te duiken, vast te leggen in woord, geluid en beeld.

 

Ambtenaren noemen het kleurrijke lint aan winkels in de binnenstad wel eens ‘de plint’. Het is daar, onderaan de mooie grachtenpanden die langs de Voorstreek staan, waar het echte stadsleven zich afspeelt. Waar klanten roestvrijstalen pannen kopen en waar een zwerver je aan klampt voor geld. Waar je verbaasd de merkwaardige geurcombinatie van stokvis en zeep opsnuift in Jennifers Afroshop en bij eethuis Dede spontaan wordt getrakteerd op een glas thee. Wie bij ’t Rennershuis een fiets koopt, krijgt er vaak een historisch college – inclusief plakboeken – van de Friese wielersport bij. Gratis en voor niks.

 

Winkelen op de Voorstreek is niet saai. Behalve het product waar je voor kwam, krijg je er van alles bij – indrukken, verhalen, traktaties, ervaringen. Op deze site nemen we een duik. We raden u aan een kijkje te nemen, om vervolgens ook in het echte leven een blik te werpen in misschien wel het meest markante stukje van Leeuwarden.

 

(Wereldburgers van de Voorstreek is een project waarin de Leeuwarder Courant en Tryater samenwerken. De Leeuwarder Courant maakte een magazine dat op 20 april bij de krant verscheen. De theatervoorstelling ‘Wereldburgers van de Voorstreek’ is vanaf 28 april te zien en reist deze zomer naar Oerol. ‘Wereldburgers van de Voorstreek’ is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten www.fondsbjp.nl